İsviçre vizesine başvurduğunuzda, aslında tüm Schengen ülkelerinde özgürce hareket etmenizi sağlayacak bir Schengen vizesine başvuruyorsunuz. İsviçre 1999 yılında Kişilerin Serbest Dolaşımına İlişkin Anlaşmayı (AFMP) imzalayarak AB/EFTA (Avrupa Birliği/Avrupa Serbest Ticaret Birliği) vatandaşlarının İsviçre’de yaşamasını ve çalışmasını kolaylaştırmıştır. AB/EFTA sakinleri, 90 güne kadar İsviçre’ye girmek veya İsviçre’de kalmak için vizeye ihtiyaç duymazlar.
İsviçre vizesine başvurmak için uyruğunuzla ilgili gereksinimleri incelemelisiniz. AB ve EFTA ülkelerinden gelen vatandaşlar daha az engelle karşı karşıyadır ve yabancı işçi kotaları ile sınırlı değildir. Ancak, yakın zamanda AB’ye kabul edilen ülkelerin vatandaşları, AB/EFTA üyesi olmayan vatandaşlara uygulanan aynı sıkı kısıtlamalarla karşı karşıya kalabilir.
90 günden uzun süreli konaklamalar için oturma iznine ihtiyacınız olacaktır. Diğer AB ülkelerinden farklı olarak İsviçre, tipik AB Mavi Kartını dağıtmaz. AB/EFTA vatandaşı olsanız da olmasanız da, kılavuzumuz İsviçre’de yaşamak ve çalışmak için mevcut olan farklı vize türleri konusunda size yol gösterir. İsviçre vize başvuru süreci, vize ücreti ve ücretleri ve vize gereklilikleri gibi bilinmesi gereken bilgileri ele alıyoruz.
İçerik:
Çalışma İzinleri ve İstihdam Bazlı Vizeler
İsviçre’de çalışma izni veya çalışma vizesi almak giderek daha zor hale geldi. İsviçre’de yaşamayı ve çalışmayı planlayan AB/EFTA vatandaşı olmayanlar, İsviçre hükümetinin her yıl yalnızca belirli sayıda iznin dağıtılmasına izin veren izin kotaları olduğunu bilmelidir. Kota karşılandığında, gurbetçilerin izin başvurusunda bulunmak için bir yıl daha beklemesi gerekir.
İsviçre Çalışma Vizesi Gereksinimleri
Son zamanlarda, İsviçre hükümeti AB/EFTA vatandaşı olmayanlar için çalışma izni kotasını yükseltti. Aynı anda dil gereksinimini de artırdılar. Şimdi, İsviçre vatandaşı olmayanlar, İsviçre kantonlarının baskın dilinde en az A1 seviyesinde konuşmalı ve yazmalıdır. İsviçre’de ne kadar uzun kalırsanız, o kadar çok akıcılığa sahip olmanız gerekir. B-seviyesi vize başvurusu yapıyorsanız ve dört resmi dilden hiçbirini bilmiyorsanız, bir dil kursuna kaydolduğunuza dair kanıt sunmalısınız.
AB/EFTA Vatandaşları için Vize Gereksinimleri
AB/EFTA vatandaşları, çalışma izni olmaksızın İsviçre’de yasal olarak 90 güne kadar yaşayabilir ve çalışabilir. İşvereninizin istihdamınızı ya hükümetlerin çevrimiçi portalı aracılığıyla ya da yerel kanton yetkilileri aracılığıyla kaydettirmesi gerekecektir. Bu, ilk iş gününüzden önce gerçekleşmelidir.
90 günden uzun süren işler için oturma izninizde belirtilecek olan çalışma iznine ihtiyacınız olacaktır. Yalnızca AB/EFTA vatandaşları otomatik olarak birleştirilmiş oturma izni ve çalışma iznine sahip olacaktır. Çalışma izni gereksinimleri kantondan kantona biraz farklılık gösterir, ancak bir AB/EFTA vatandaşı olarak yalnızca aşağıdakilere ihtiyacınız vardır:
- geçerli pasaport veya ikamet kartı
- iş sözleşmesi
İsviçre Çalışma İzni İçin Uygun Musunuz?
Mecbursun:
- Yüksek nitelikli bir işçi olun. Bu, bir yönetici, uzman veya başka bir vasıflı profesyonel olduğunuz anlamına gelir.
- Bir yüksek öğretim kurumundan bir üniversite diplomasına veya eşdeğer bir dereceye sahip olmak.
- Birkaç yıllık profesyonel iş deneyimine sahip olun.
- İsviçre’deyken mesleki ve sosyal gelişiminizi geliştireceğinize dair kanıtınız olsun. Göz önünde bulundurulan şeyler arasında yaşınız, yerel dil bilginiz, diğer diller bilginiz ve İsviçre yaşam tarzına uyum sağlama planınız yer alır.
Bu gerekliliklere ek olarak, işvereniniz, pozisyonunuzu dolduracak nitelikli bir İsviçre yereli olmadığını da kanıtlamalıdır. Ayrıca, açık pozisyona neden sahip olduklarını açıklamaları ve açık pozisyonun İsviçre vatandaşlarına ilan edildiğini kanıtlamaları gerekecektir. Beklenen maaşınızı ve sosyal güvenlik katkı paylarınızı listelemeleri ve bunu kantonunuzda ve iş sektörünüzde yaygın olanlarla karşılaştırmaları gerekecektir. Genel niteliklerinizin ve buna ilişkin kanıtınızın yanı sıra, aşağıdaki belgeleri de sunmanız gerekecektir:
- doldurulmuş başvuru formu (aşağıya bakınız);
- iki vesikalık fotoğraf;
- orijinal pasaportunuz ve önceki vizelerinizin kopyaları;
- iki boş pasaport sayfası.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?