Mısır Para Birimi – Mısır’da TL Değeri ve Alım Gücü

Mısır Lirası (EGP), para birimi kodları için Uluslararası Standart olan ISO 4217 tarafından belirlenen Mısır Arap Cumhuriyeti’nin resmi para birimidir. Mısır lirasının sembolü E£’dir. Para birimi ayrıca  livre égyptienne anlamına gelen LE sembolü ile de belirtilebilir.

İçerik:

Mısır’ın Ekonomisi

Eski Mısır ülkesi, Akdeniz’de yer alır ve antik tarih açısından zengin bir ülkedir. Bölge yazı, tarım ve organize din ve hükümetin gelişimini gördü. Mısır, kendisini 1953’te cumhuriyet ilan edene kadar Osmanlı ve İngiliz yönetimi altındaydı. Yemen, Sina Yarımadası ve Gazze Şeridi’ndekiler de dahil olmak üzere onlarca yıllık bölgesel savaşlara dahil olmak, ulusa, ekonomisine ve ekonomisine zarar verdi.

Mısır Arap Cumhuriyeti’nin ekonomisi tarıma, petrole ve turizme dayanmaktadır. Gelir ve servet dağılımında hala büyük bir fark var. Mısır ekonomisi, dünyanın geri kalanı gibi, COVID-19 salgını tarafında sıkıntı yaşadı. Özellikle turizm kötü etkilendi ve Temmuz ve Aralık 2020 arasında 2019’un aynı döneminde 7,2 milyar dolara kıyasla 1,8 milyar dolar gelir elde etti.

Zarar veren COVID-19 karantina önlemlerine yanıt olarak faiz oranları düşürüldü. Bununla birlikte, ülke hala dünyadaki en yüksek reel faiz oranlarından birine sahip, bu da hazinelerin satılmasına ve para biriminin korunmasına yardımcı oldu, ancak borçlanmayı caydırdı. Mısır’ın IMF’den mali yardım alması karşılığında kemer sıkma önlemleri uygulamaya zorlanmasının ardından yüksek enflasyon büyük bir sorun haline geldi. Akaryakıt zammı, tütüne ekstra vergi eklenmesi, para biriminin değer kaybetmesi gibi eylemler Temmuz 2017’de enflasyonun %33’e yükselmesine neden oldu.

Mısır

Mısır Lirası’nı (EGP) Anlamak

Mısır lirası (EGP) 1834’te Mısır kuruşunun yerini aldı. Yeni para biriminde sabit oranlı altın ve gümüş standardı vardı. 1916’da madeni para tekrar bölündü ve milim olarak yeniden adlandırıldı.

Önerilen İçerik :   Evraksız Cezayir Vizesi Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

EGP, 1962 yılına kadar önce altın ve gümüş standardına, ardından İngiliz sterlinine (GBP) bağlıydı. Mısır, 1961’de bir merkez bankası kurdu.  Kahire’de bulunan Mısır Merkez Bankası, Arap Cumhuriyeti’nin para birimi haline geldi. Mısır lirası dolaşımını otorite ve kontrol etti.

1962’de Mısır, sterlin değerini değiştirdi ve USD’ye sabitledi. Mısır lirası 1973’te USD ile ve 1978’de tek başına devalüe edildi. Para birimi, hükümetin IMF’den fon alabilmesi için para birimini serbest dolaşıma sokmaya karar verdiği 2016 yılına kadar kısmen dolara sabitlendi.

Mısır Merkez Bankası ve EGP

EGP’nin değerinin düştüğünü gören Mısır Merkez Bankası devreye girdi ve 2001 yılında yönetilen bir dalgalanmaya başladı. Yönetilen dalgalanma, bankanın para biriminin yeniden serbestçe dalgalanmasına izin verme kararı aldığı 2016 yılına kadar devam etti. Bu kararla para biriminin değeri düştü.

Merkez bankasının para birimini dalgalanmaya bırakma kararının ardından EGP  %32,3 oranında değer kaybetti ve değer kaybetmeye devam etti. Banka ayrıca, beklenen enflasyonu durdurmak için faiz oranlarını 300 baz puan artırdı.

Dalgalanmadan önce, bir ABD doları 8,8 Mısır sterlini değerindeydi. 4 Oysa bu eylemden sonra, kur farkının kaldırılmasıyla birlikte, bir dolar yaklaşık 15 Mısır sterline eşdeğerdi. 20 Eylül 2021 itibariyle, bir ABD Doları 15,7 Mısır Lirası değerindedir.

Mısır Lirası Ne Kadar Güçlü?

Mısır lirası oldukça güçlü bir para birimidir. Dolar, Euro veya Sterlin ile aynı seviyede değil ve hala gelişen piyasa para birimi olarak sınıflandırılıyor, ancak 2020’de emsalleri arasında dolar karşısında en güçlü performans gösteren oldu.

YORUMLAR