Orta Asya’da yer alan resmi adıyla Özbekistan Cumhuriyeti İpek Yolu’nun en önemli noktalarından biridir. Türk devletlerinden biri olan Özbekistan İpek Yolu’nun da geçmesiyle birlikte en önemli ticaret noktalarından biridir. Nüfusu 2021 yılı itibariye 37 milyona yaklaşmıştır.
Ülkenin başkenti Taşkent ve önemli şehirlerinden Buhara, Namangan, Andican, Semerkand ziyaretcilerin yoğun ilgi gösterdiği bölgelerdendir.
Resmi dil Özbekçe’dir. Bunun yanında Rusya ve Karakalpakça da yaygın konuşulan diller arasındadır.
ÖZBEKİSTAN’A NASIL GİDEBİLİRİM?
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e İstanbul’dan her gün direk uçuş ve aktarmalı uçuşlar bulunmaktadır. Türk Hava Yolları ve Uzbekistan Airways firmalarından aktarmasız uçuş için bilet alabilirsiniz. Aktarmalı uçuş ise bir çok havayolu firmasından gerçekleştirilir. Uçuş yaklaşık olarak 4 saat sürer.
ÖZBEKİSTAN ZİYARETİ:
Karasal iklime sahip olan Özbekistan’da kışlar çok soğuk ve sert, yazlar çok sıcak geçer. Turistler Özbekistan ziyaretlerini daha çok eylül-ekim, nisan-mayıs ayları arasında gerçekleştirir.
Orta Asya’da bir Türk Devleti olan Özbekistan’da Türkler hiç yabancılık çekmez, çekinmeden ve tereddüt etmeden gidebilirsiniz. Cok saygılı, samimi ve içten insanların olduğu Özbek Türkleri ülkesine gelen her milletten turiste çok ilgili ve misafirperver davranır. Yalnızca Özbekistan’da erkekler ve kadınlar el sıkışmaz. Bunun yerine elinizi kalbinizin üzerine koyup selam verebilirsiniz.
Özbekistan’da her yıl gerçekleştirilen, çok popüler festivaller vardır. Sizler için yazımızda bu festivallerden bahsedeceğiz.Özbekistan’a gitmek isteyenler için festivaller zamanında gitmek çok eğlenceli olabilir.
- Özbekistan’ın en önemli festivallerinden biri İpek ve Baharat Uluslararası Kültür Festivali’dir. Festival her yıl mayıs ayında yapılır. Ceşitli baharat ve ipek kumaşlar sergilenir.
- Şark Teraneleri Müzik Festivali Semerkant’ın kalbi Registan Meydanı’nda düzenlenir. Festivalde müzisyenler ağırlanır. Ağustos sonu veya eylül başında düzenlenir.
- Dünya Halkları Mutfağı Festivali, Özbekistan önceliğinde diğer ülkelerin elcilikleriyle birlikte kendi mutfaklarından lezzetlerin tanıtılmasıdır. Hem kendi mutfaklarının yemeklerini tanıtırlar hem de yöresel halk oyunlarını sergilerler. Mayıs ayında gerçekleşir.
- Avrupa Film Festivali
- Taşkent Pilav Festivali
- Taşkent Bira Festivali diğer festivallerdendir.
ÖZBEK MUTAFAĞI:
Bilindiği üzere Özbek mutfağında pilav önemli bir yere sahiptir. Yukarıda yer alan yazımızda da bahsettiğimiz gibi her yıl gelensek pilav festivalleri de düzenlenir. Her pilavın kendine özgü malzemesi, kendine özgü pişiriş şekli vardır. Pilavlar koyun eti, at eti (kazı), balık veya kaz etleriyle yapılabilir. Pilavlar pirinç dışında diğer tahıllarla da yapılabilir.
Tahıl ekiminin yüksek olduğu Özbekistan’da, Özbekler bu tahılları kendi mutfaklarında da sıklıklar kullanır. Arpa, maş, buğday, patates, soğan hemen hemen her yemekte kullanılır.
Sebze ve meyvenin de önemli yeri olan Özbekistan mutfağında sebze yemekleri çok
ağırlıklıdır. Ülkede bol miktarda karpuz, ceviz, erik, üzüm, armut, şeftali, kayısı, ayva, kiraz üretilir.
En çok kullanılan baharat olan reyhanın yanı sıra yemeklerde sıklıkla safran, toz biber, çörek otu, anason kullanılır
Nevruz Bayramı’nın en önemli ikramı Sümelek’tir. Sümelek buğday, sıvı yağ ve undan yapılır. Özbeklerin çok sevdiği bir tattır.
Özbekistan’dan kendi ülkenize dönerken sevdiklerinize alacağınız bir sürü hediyelik eşya mevcuttur. Badem motifli takkeler, el yapımı ayakkabı ve terlikler, koyun derisinden yapılan başlıklar, giysiler.. Hem yöresel hem de güzel anılar biriktirmenizi sağlayan parcalar.
Özbekistan ziyaret edilmesi gereken en güzel ülkelerdendir. Samimi insanları, lezzetli yemeklerinin yer aldığı geniş mutfağı, gezilecek tarihi yerleriyle turistlerin ilgi odağıdır. Umarız Özbekistan ziyaretinizde yazımız siler için bilgilendirici ve faydalı olur.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?