Karadeniz komşumuz Ukrayna, Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebilecekleri Avrupa ülkelerinden bir tanesidir. İki ülke arasında gelişen ilişkiler turistik ziyaretleri artırmaktadır. Kısa uçuş mesafeleri, uygun uçak bileti bulma imkanının yüksek olmasıyla Ukrayna’nın Türkiye‘ye göre uygun olması Türklerin Ukrayna’ya olan ilgisini açıklamak için yeterli nedenlerindendir.
Ukrayna’ya gitmeyi planlayan pek çok kişinin aklına Ukrayna’da yaşam şartları nasıl, Ukrayna’da fiyatlar nasıl, Ukrayna’ya giderken yanınıza ne kadar para götürmelisiniz gibi sorular gelmektedir. Türkiye’deki zam yağmuru, dövizdeki dalgalanma ve yaşam şartları giderek ağırlaşmasıyla seyahat etmek isteyenlerin her an hesap kitap yapmaya zorlamaktadır.
İçerik:
Ukrayna’da Yaşam Şartları Nasıl?
Ukrayna’ya yapacağınız seyahatlerde fiyat örnekleri, seyahatiniz öncesinde bütçe yapmanızı kolaylaştırabilecektir. 600,628 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan ülkenin 50 milyona yaklaşan nüfusu bulunmaktadır. Kişi başına düşen milli gelir 3.862$. Bu ücret Türkiye ile kıyasladığımızda Ukrayna için 3 kat daha fakir diyebiliriz.
Ukrayna’nın para birimi Grivna. Grivna UAH kısaltması ile ifade edilmektedir. Ukrayna’nın tüm şehirlerinde ana arterlerde küçük büfeler ve döviz bürolarında para değişimi yapılabilmektedir. En yaygın kullanılan ve az komisyonlu para değişimi için Euro ve Amerikan Doları götürmeniz önerilmektedir.
Ukrayna Para Birimi: Grivna
Grivna (Ukraynaca: гривня), 2 Eylül 1996 yılından beri Ukrayna para birimi olarak kullanılmaktadır. 1 Grivna 100 Kopiyka’ya eşittir. Ülkede tedavülde olan kağıt paralar ise 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 (Grivna) şeklindedir; madeni para olarak 1, 2, 5, 10, 25, 50 kopiyok, ve 1 Grivna bulunmaktadır.
Güncel Ukrayna Döviz Kurları
1 Euro = 35,81 Grivna
1 Dolar = 36,76 Grivna
1 Pound = 40,27 Grivna
1 TL = 1,98 Grivna
Ukrayna Yaşam Maliyeti ve Fiyatlar Nasıl?
Ukrayna’da fiyatların nasıl olduğunu anlayabilmek için gündelik hayattan en çok satın alınan ürünler ile karşılaştırma yapmak mantıklı olacaktır. Şehir içerisinde 3 km’lik taksi yolculuğu 45 Grivna, belediye otobüsü bileti 3 grivna, bale gösterisi loca (4 kişilik) 230 Grivna, 1 paket Kent Switch 28 Grivna, 1 şişe yerel 50’lik bira 15 Grivna, 1 litre yerel votka 110 Grivna, mercimek çorbası 44 Grivna, dürüm döner ise 53 Grivna olarak alınmaktadır.
Bizim gibi karşılaştırma yapmayı sevenler için en dikkat çeken ucuz kategorisi sigara, et, alkol ve şehir içi ulaşım bedeli yer almaktadır. TL’nin kaybettiği değere rağmen Ukrayna hala keyifle seyahat edebileceğimiz ülkeler arasında yer almaktadır.
Ukrayna’ya Ne Zaman Gidilir?
Yaz, Ukrayna’yı ziyaret etmek için en popüler zamandır. Haziran-Ağustos, 18-24°C (64-755°F) arasında değişen sıcaklıklarda bol sıcak, güneşli günler sunar. Bu aynı zamanda yılın en yoğun zamanı. Bununla birlikte, ülke her yıl yalnızca yaklaşık 14 milyon turist görüyor (bu, Fransa gibi popüler bir destinasyonun aldığı 90 milyon ziyaretçinin bir kısmı), bu nedenle büyük kalabalıklar beklemeyin.
En yoğun yaz mevsiminden kaçınmak istiyorsanız, Mayıs veya Eylül/Ekim aylarında ziyaret etmeyi düşünün. O kadar sıcak olmayacak ama Karpatlar’da çiçeklerin açıldığını görebilir veya sonbaharda yaprakların değişimini izleyebilirsiniz. Geceleri soğuktur, ancak günler hala gezi ve yürüyüş için mükemmeldir. Ukrayna’da kışlar soğuktur ve sıcaklıklar 0°C’nin (32°F) oldukça altındadır. Kayak yapmak veya kış sporları yapmak için burada değilseniz, kışın ziyaret etmekten kaçınırım.
Ukrayna’da Nasıl Güvende Kalınır?
Ukrayna’da suç ve küçük hırsızlık, Avrupa’nın çoğuyla aynı seviyededir. Çoğu suç fırsat suçudur, bu nedenle kalabalık alanlarda ve toplu taşıma araçlarında değerli eşyalarınızı erişemeyeceğiniz sürece en yaygın sorunlardan kaçınabilirsiniz. Dışarıdayken değerli eşyalarınızı yakmayın ve güvende olmak için geceleri büyük şehirlerde yalnız yürümekten kaçının.
Yalnız kadın gezginler, standart önlemleri almalarına rağmen (barda içkilerini başıboş bırakmamak, eve sarhoş olarak yalnız yürümemek vb.) rağmen burada kendilerini güvende hissetmelidir. Kredi kartı dolandırıcılığı Ukrayna’da bir endişe kaynağıdır, bu nedenle bankaların içindeki ATM’leri kullanmaya devam edin (ve sokaktaki rastgele ATM’leri değil).
Buradaki yollar oldukça korkunç, bu yüzden araba kiralarken çok dikkatli olun. Yolun tüm kurallarına uyun, hız sınırlarına uyun ve emniyet kemeri takın. Buradaki sürücüler agresif, bu yüzden hazırlıklı olun. Ayrıca gece boyunca değerli eşyalarınızı aracınızda bırakmayın. Hırsızlıklar nadirdir, ancak üzgün olmaktansa güvende olmak her zaman daha iyidir. Aşırı sağın ve Rus müdahalesinin artmasıyla birlikte, beyaz olmayan insanlara yönelik saldırılar artıyor. Renkli gezginlerin ekstra önlemler almaları ve geceleri yalnız seyahat etmekten kaçınmaları gerekir.
Kırım’da Rusya ile olan savaş (şimdilik) bölgeye özgüdür, Kırım’ı ziyaret etmediğiniz sürece (özel izin almanız gerekir) endişelenmenize gerek yoktur. Kırım’ı ziyaret etmek mümkün olsa da (ve orada görülecek çok şey var), çoğu hükümet uyarılarda bulundu ve bir sorun çıkması durumunda yardım sağlamıyor. Kısacası, şimdilik Kırım’ı ziyaret etmekten kaçının.
Acil bir durumla karşılaşırsanız, yardım için 102’yi arayın. Her zaman içgüdülerinize güvenin. Bir taksi şoförü gölgeli görünüyorsa, taksiyi durdurun ve inin. Oteliniz düşündüğünüzden daha kötüyse, taşının. Pasaportunuz ve kimliğiniz de dahil olmak üzere kişisel belgelerinizin kopyalarını alın. Seyahat planınızı sevdiklerinize iletin, böylece nerede olduğunuzu bilsinler.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?