Özel hastanelerden yararlanmak ve özgürce doktor tercihi yapabilmek bakımından avantajlar sunan özel sağlık sigortası pek çok açıdan kişinin bütçesine katkıda bulunur. Hem ayakta tedavilerde hem de yatarak tedavilerde sağladığı maddi kolaylıklar yanında özel hastanelerden hizmet alabilmek sigortanın başlıca avantajları arasında yer alır. Özel sağlık sigortası fiyatları değerlendirilirken ödenen tutarlara göre elde edilen faydanın daha fazla olduğu kolayca görülebilir.

Özel sağlık sigortası avantajları sadece alınan hizmet kalitesi ile sınırlı tutulamaz. Buna ilave olarak devlet tarafından sağlanan vergi kolaylıkları poliçe sahipleri için oldukça önemli bir başka avantajdır. Özel sağlık sigortası için ödenen tutarın %15’i koşullar sağlandığında geri alınabilir. Bunun bütçeye katkı anlamında oldukça önemli bir tutar olduğunu söylemek mümkündür.
Özel Sağlık Sigortası Vergi Avantajları Nasıl Uygulanır?
Çalışanların vergi kanunları nezdinde muhatap oldukları kurallar farklı olabilmektedir. Ücret karşılığında özel sektörde çalışanların sigorta yaptırdıktan sonra prim ödeme makbuzunu veya dekontunu çalıştıkları şirketin muhasebe veya insan kaynakları birimine teslim etmesi yeterlidir. Böylelikle ödenen primin %15’ine kadar vergi iadesi almak mümkün olur. Burada dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır:
- Nakit olarak ödeme yapılması halinde ödemeye dair makbuzun ilgili sigorta acentesinden alınarak ilgili bölüme verilmesi gerekir.
- Peşin veya taksitli ödemeye dair makbuzun ilgili departmana iletilmesi istenir.
- Ödeme kredi kartına bloke konularak taksitlendirildiyse bloke çekim talimatı ilgili birime verilmelidir.
- Bloke olmadan taksitlendirilmiş ise her ay ödemeye dair makbuzun ibraz edilmesi ve ödemelerin düzenli olarak yapılması gerekir. Gecikmiş ödemeler için vergi iadesi alınması mümkün değildir.
Özel sağlık sigortası için ödenen tutar vergi matrahından düşülür ve böylelikle matrah azalacağından ödenen vergi de düşer. Vergiden düşülecek miktarın toplam sigorta priminin %15’ini geçemeyeceği unutulmamalıdır.
Serbest meslek sahipleri de gelirlerine dair beyanname verirken özel sağlık sigortası primine dair tutarı beyannameye dahil ederek %15’lik indirimden yararlanabilir.
Devlet memuru olarak kamuda çalışanlar da aynı şekilde ödeme makbuzu veya dekontlarını ilgili birimlerine zamanında teslim etmeleri halinde vergi matrahlarına %15’lik indirim yansıtılır.
Ailece yapılan sigortalarda vergi indirimi konusu pek çok kişinin aklına takılır. Özel sağlık sigortası avantajları burada da aynı şekilde kullanılmakta ve aile bütçesine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Çalışan kişinin kendisi, eşi ve 18 yaşını aşmamış çocuklarının özel sağlık sigortası primlerinin %15’ini vergi iadesi olarak alması mümkündür. Öğrenci olması koşulu ile çocuğa ait vergi indirimi 25 yaşına kadar devam edebilir.
Çalışan kişinin özel sağlık sigortası yaptırmadığı durumlarda da eşi ve çocukları için vergi iadesi alması mümkündür. Eşi ve çocuklarına ait sigortayı yaptıran ve primini ödeyen kişi kendisi sigortalı olmasa da aile fertlerine dair indirimi alabilir. İade alacak kişinin sigortalı olmasına dair bir zorunluluk yoktur.
Özel sağlık sigortası için ödenen primin tutarı ilgili ayda elde edilecek brüt gelirin %15’ini ve geçerli asgari ücret tutarını geçemez. Aşması durumunda ise aşan kısım için vergi iadesi almak mümkün olmaz. Yani basit bir hesapla 20 bin lira brüt ücreti olan kişinin 3 bin liradan fazla aylık vergi iadesi alması mümkün değildir.
Bir çalışanın 10 bin lira prim tutarı ile özel sağlık sigortası yaptırdığı durumda;
- Toplam alacağı vergi iadesi tutarı 10.000 X 0,15 = 1.500 lira olur.
- Ödemeyi 10 eşit taksit ile yapması halinde 1500 : 10 = 150 lira tutarında aylık vergi iadesi almaya hak kazanır.
Sonuç olarak özel sağlık sigortası için 10 bin lira ödeyen kişiye devlet katkısı olarak verilen 1.500 lira düşüldüğünde poliçe için kişinin cebinden çıkan paranın aslında 8.500 lira olduğu görülür. Bu da diğer özel sağlık sigortası avantajları ile birlikte düşünüldüğünde kayda değer bir kazanç olarak nitelenebilir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?